באיראן ובעזה השמדת ישראל היא עדיין מרכיב מרכזי בחזון

באיראן ובעזה השמדת ישראל היא עדיין מרכיב מרכזי בחזון

כשאויבינו מצהירים שזו מטרתם צריך להתייחס לכך ברצינות. המשימה העליונה של כל ממשלה בישראל, בהווה ובעתיד, היא למנוע מהם את היכולת.

image_pdfimage_print

"מדוע יש לחסל את המשטר הציוני מהאזור?" – זוהי כותרת הפוסט שפרסם מנהיג איראן – עלי ח'מינאי, בשבוע שעבר. 

בזמן ששליחיו מנהלים משא ומתן עם הממשל האמריקני על הסכם-גרעין, הפיץ "המנהיג העליון" את כתב-השטנה שבו הסביר מדוע אין לאפשר את קיומה של ישראל כמדינה במזרח התיכון. לטובת מי שלא שולט בשפה הפרסית, הוא עשה זאת באנגלית.

בערבו של יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ"ה, ישראל ניצבת על פרשת דרכים בהתמודדות עם האיום האיראני. רק שלושה דורות חלפו מאז הכחידה מכונת ההשמדה הנאצית כשליש מבני העם היהודי , ובטהראן, בראש כל חוצות, מחשבים את הקץ עד לחיסולה של ישראל ב-2040.  זאת אותה טהראן שלפי מסמכי השלל שנתפסו בעזה, נתבקשה על ידי מוחמד דף לסייע בחצי מיליארד דולר למימון תכנית חמאס להשמדתה של ישראל ונענתה לכך חרף מצוקתה הכלכלית, כי "המאבק בישראל ובארה"ב נמצא בעדיפות העליונה של המשטר האיראני" . "אָמְרוּ לְכוּ וְנַכְחִידֵם מִגּוֹי וְלֹא ייִזָּכֵר שֵׁם יִשְׂרָאֵל עוֹד" (תהלים פ"ג).

האמת ניתנה להיאמר: השינוי היסודי שישראל והמערב מייחלים לו, יתרחש באיראן רק כאשר משטר האייתוללות יסיים את דרכו. זה יקרה כאשר הלחצים מבית, ביחד עם הלחצים החיצוניים (המדיניים, הצבאיים והכלכליים)  או בהשפעתם, יביאו לקריסתו של המשטר הזה.

בינתיים, מבחינתו של ח'מינאי  , עצם קיומן של השיחות עם ארה"ב כבר מניב לו רווחים. ראשית, חסינות מפני התקפה צבאית נגד איראן כל עוד מתנהל המו"מ. שנית, עידוד ומסר של תקווה לעם  באיראן המשווע להתפתחויות שיביאו לשינוי מצבו הכלכלי. שלישית חיזוק מעמדה המדיני והאזורי של איראן ורביעית – יצירת מתח בין ירושלים וושינגטון, ביחוד מול ממשל כל כך אוהד לישראל ובתחילת כהונתו.

ניתן להעריך כי בטהראן די מרוצים מכך שסטיב וויטקוף הוא האיש שהופקד על ניהול השיחות, לא רק בגלל חוסר ניסיונו והתמצאותו בתחום הגרעין, אלא גם משום שהמדד להצלחתו הוא עצם ההגעה להסכם. לכן, טוב עשה הדרג המדיני בישראל כאשר  מיהר להכריז על דרישות המינימום ל"הסכם סביר" וכששיגר (לפי דיווחי התקשורת) את השר דרמר וראש המוסד לשיחות תיאום לקראת השיחות.

הנשיא טראמפ מבין היטב את הסיכונים בהגעה להסכם לא טוב. הוא הרי היה זה שהגדיר את הסכם ה-JCPOA  מ-2015 כ"הסכם נוראי" "מביך" ו"רקוב" והציג קבל עם ועולם את חולשותיו. את הדרישה האיראנית לתוכנית גרעין אזרחית , הוא הגדיר אז כ"פיקציה אדירה של המשטר הרצחני" והבהיר כי מלבד האיומים הישירים מצד איראן, הסכם כזה עלול לפתוח מרוץ חימוש גרעיני בכל המזרח התיכון. הטיעונים מ-2018 רק קיבלו משנה תוקף, בשנים שחלפו מאז, במעורבותה של איראן במלחמה באוקראינה, בחימושם של ארגוני הפרוקסי וליבוי הסכסוכים במזרח התיכון , ובהתקפות הטילים והכטב"מים חסרות התקדים על מדינת ישראל. לא נדרש דמיון נועז כדי להבין את הסכנה הנשקפת מהחיבור שבין משטר אסלאמיסטי קיצוני,  טילאות מודרנית ויכולות גרעיניות.

מצידה של ישראל, יש לעשות כל מאמץ להביא לכך שדרישותיה יאומצו על ידי הנשיא טראמפ כ"קווים האדומים" להסכם מול איראן. במקביל לכך וברוח דבריו של הנשיא האמריקני – יש להיערך לכל התרחישים. איראן גרעינית היא סכנה קיומית לישראל ומול איום קיומי – אין להתפשר.

התפרסם במקור ראשון, בתאריך 23.04.2025. 

דילוג לתוכן