בזמן שבישראל עסוקים בהשלמת שלב א׳ של ״עסקת החטופים״ ובגורלו של השלב הבא בהסכם, בעולם הערבי ובחמאס מאיצים את הדיונים בנוסחאות שיאפשרו להגיע ל״יום שאחרי״, בלי חידוש הלחימה ובלי יישומה של תכנית-טראמפ להעברת תושבי עזה למדינות אחרות.
שטף ההודעות מצד דוברי חמאס על הסכמת התנועה לפנות את מקומה בניהול העניינים האזרחיים של הרצועה ולאפשר זאת לגורמים אחרים, נועד לספק למצרים ולקטאר את התנאי הבסיסי להנעת היוזמה שתחליף את הרעיונות שנדונים בוושינגטון וירושלים.
״פסגת החירום הערבית״ שמצרים צפויה לכנס ב-4 במרס סביב ״הסוגייה הפלסטינית״ תספק את הבימה ואת האריזה המדינית לאותה יוזמה.
תומכיה מקווים כי הצבתה על סדר היום, תפחית את העיסוק המדיני והציבורי בתכנית טראמפ, שמאז הצגתה היא מטלטלת את הרחוב הערבי ומאיימת, בראייתם, על הסדר האזורי.
דווקא על רקע המאמצים שייעשו מצד היוזמים, לשווק את התכנית כפתרון שיענה על צרכיהם של כל השחקנים ויאפשר התקדמות לחזונו הגדול יותר של הנשיא טראמפ לנורמליזציה אזורית, כדאי להטות אוזן לניסוחים המדויקים שבהם משתמשים דוברי חמאס ולזהות את מה שאין בה וגם את המוקשים שבתוכה.
בחמאס מדגישים כי עמדתם לגבי עתיד הרצועה נשענת על שני עקרונות. האחד- ניהול הרצועה הוא עניין פלסטיני פנימי ומצריך ״הסכמה לאומית״ – שם קוד שמכניס את הרשות הפלסטינית לעניין ומאפשר לחמאס להציב לה תנאים ודרישות. העיקרון השני- “ההתנגדות המזוינת לכיבוש הישראלי היא זכות של כל העם הפלסטיני על כל האדמה הפלסטינית ולא רק זכותה של חמאס״- משמע לא רק שחמאס מתנגדת לפירוז מיכולות צבאיות של רצועת-עזה אלא שהיא מבקשת לגיטימציה לבנייתן ולהפעלתן גם בשאר האזורים״.
במילים אחרות: לא יהיה פירוז לא בעזה ולא במקום אחר!!
יש להניח כי המענה לכך מצד ״המתווכות״ יהיה בהפגנת מחויבות רבה יותר מצידן למניעת התחמשות חמאס, בהסכמה שקטה לפעילות ישראלית במאפיינים דומים לזו שמתבצעת בשטחי יהודה ושומרון ובמנגנונים שיאפשרו פעילות מתואמת להחלשת חמאס. מן הסתם הן יטענו כי מדובר במאמץ ממושך, רב מימדי, שיטפל גם בשורשי העויינות ויצריך סבלנות ועדיף לנהלו כך ולא להיגרר לכיוונים הרפתקניים שנשענים על אשליה כוזבת של ״זבנג וגמרנו".
ובכן, בסרט הזה כבר היינו.
תכנית שמעבירה את הניהול האזרחי מידיו של חמאס אך משאירה את ארגון הטרור כגורם הכוח המרכזי ברצועה, היא חיזבאלליזציה של עזה.
בחסות ״הועדה המנהלת״ (או כל שם אחר שייקבע לאותו גורם שלטוני) חמאס תשקם את כוחה הצבאי ברצועה ותמשוך בחוטים מאחורי הקלעים, בניהול כל ענייניה. היא תוכל לנתב את האנרגיות שיתפנו לה, להגברת המאמצים גם ביו״ש ובזירות נוספות.
המעורבות הערבית והבינלאומית ביישומו של מתווה כזה, רק תכביד על ישראל ותפריע לה להתמודד עם מהלכי חמאס.
על ישראל להבהיר כי לא תתפשר על דרישתה לפירוז הרצועה מיכולות צבאיות בנוסף למיטוט שלטון חמאס ולא במקומו.
כוונת שר הביטחון להקים מנהלת להגירה מרצון של תושבי הרצועה ולתיאום המהלכים הקשורים ביוזמת טראמפ, היא חלק מהתשובה הישראלית ליוזמה המתגבשת. לא צריך להסתפק בכך, חשוב להבהיר כי ישראל לא תסכים לרעיונות מסוג זה ולכן כדאי שלא לטפס על העץ הזה.
פורסם בישראל היום, בתאריך 20.02.2025.