השבעת הנשיא טראמפ פותחת פתח למפנה היסטורי בברית האסטרטגית בין ישראל לארה"ב – בביצור הביטחון הלאומי של ישראל ובעיצוב מחדש של המזרח התיכון.
תנאי הכרחי למימוש פוטנציאל זה הוא נטישת כל הפרדיגמות הישנות. ישראל חייבת לשים על השולחן רעיונות חדשים ויוזמות פורצות דרך.במהלך שנותיי כשר וכשגריר ישראל לארה"ב ולאו"ם, ראיתי כיצד הבדלי הגישות בין ממשלי טראמפ וביידן השפיעו על ביטחונה של ישראל.
המוכנות של טראמפ לשבור מוסכמות הובילה להישגים משני מציאות, כגון העברת השגרירות לירושלים, ההכרה בריבונותנו בגולן והחתימה על הסכמי אברהם. "צוות החלומות" שהנשיא טראמפ מינה, מנקודת מבטה של ישראל, והיותו משוחרר מכבלי מוסכמות העבר, הם הזדמנות היסטורית שאסור לישראל להחמיץ.
מאידך, נצטרך לקחת בחשבון את גישתו של טראמפ כדיל־מייקר, סוגר עסקאות, ואת תפיסת העולם שלו "אמריקה תחילה", ולכן כל יוזמה שתוצג בפניו תיבחן גם בהתאם לאינטרסים האמריקניים.
שינוי דחוף באסטרטגיה
לפני הכל נדרש שינוי דחוף באסטרטגיה מול "ראש התמנון" – איראן. טראמפ יפעיל מחדש את קמפיין "הלחץ המקסימלי" שיזם בעבר – אך הפעם הלחץ הכלכלי חייב להיות מלווה באיום צבאי ממשי, הן מצד ארה"ב והן מצד ישראל, ובהצבת יעד ברור להחלפת משטר הרשע בטהרן.
רק שינוי המשטר בטהרן יוביל להשגת היעדים שהציב טראמפ: קץ למלחמות באזור, צמצום הכוחות האמריקניים במזרח התיכון והפנייתם לזירה האינדו־פסיפית, והרחבת הסכמי אברהם.
ביחס לעזה – ישראל קיבלה החלטה לפרק את כוחו הצבאי והשלטוני של חמאס, אך בפועל לא אימצה אסטרטגיה להשגת יעד זה.
הישארות חמאס פירושה שהמלחמה הבאה היא רק עניין של זמן. עלינו לאמץ אסטרטגיה חדשה, בתיאום עם הממשל החדש, הכוללת הפסקת העברת מזון ודלק לחמאס, כיבוש והחזקת השטח לאורך הזמן עד לטיהורו המוחלט. כנראה לא יהיה מנוס משלטון צבאי ישראלי בעזה לתקופה מסוימת, עד שיעד הפלת שלטון חמאס יושג. התמונות של ההמון העזתי, שחגג אתמול יחד עם רוצחי חמאס את שחרור המחבלים, ממחישות את הצורך בתהליך דה־רדיקליזציה, שיוכל להתרחש רק לאחר ריסוק חמאס.
יש לנו כעת ההזדמנות היסטורית להחליף את פרדיגמת אוסלו הכושלת בפתרונות חדשים לעתיד יהודה ושומרון, שאינם כוללים את אסון המדינה הפלשתינית. התמיכה שלה זכה חמאס אחרי 7.10 גם ביהודה ושומרון מחייבת אותנו להבהיר לעולם כולו שלא יכולה לקום מדינת טרור פלשתינית לצד מדינת ישראל ועלינו לרתום את הנשיא טראמפ לפתרונות יצירתיים חדשים, כגון "תוכנית האמירויות".
חשוב לשים לב שהנשיא טראמפ דורש בשבועות האחרונים שליטה באי גרינלנד, השייך לדנמרק, בשל חשיבותו לביטחון הלאומי של ארה"ב. בהקבלה, החשיבות של יהודה ושומרון לביטחון ישראל וזכותנו המוסרית וההיסטורית לריבונות בשטח זה – גדולות לאין שיעור.שובו של טראמפ לבית הלבן מאפשר לנו להתמודד לא רק עם האיומים הפיזיים על ישראל, אלא גם עם האיום על הלגיטימציה והמעמד הבינלאומי של ישראל. אויבי ישראל הבינו שלאור הקושי לנצח אותנו בשדה הקרב הם יכולים לנצל את הזירה הבינלאומית, והמבנה המעוות של מוסדות האו"ם, כדי לכבול את ידיה של ישראל ולהפוך אותה ליישות לא לגיטימית.
לקצץ את המימון לאו"ם
חשוב לזכור כי בית הדין הפלילי הבינ"ל בהאג, ה־ICC, מהווה איום על חיילים ובכירים אמריקנים לא פחות מאשר על חיילים ובכירים ישראלים.האו"ם, שמקבל בכל שנה מימון נדיב של 19 מיליארד דולר מהממשל האמריקני, מקדם לעיתים קרובות סדר יום שהוא לא רק אנטי־ישראלי אלא גם אנטי־אמריקני, והנשיא טראמפ, כמי שחתך לחלוטין בעבר את תקציב אונר"א והוביל לפרישת ארה"ב ממועצת זכויות האדם הצבועה, הוא המנהיג היחיד שיוכל להשתכנע ולקבל החלטה לקצץ לחלוטין את המימון של ארה"ב לאו"ם ולייצר לחץ חסר תקדים לשינוי הנדרש בגוף הרקוב הזה.
עלינו לעבוד יחד עם וושינגטון כדי לחולל שינוי מהותי בזירה הבינלאומית על ידי הטלת סנקציות על ה־ICC ולעודד חקיקה שתקשה מאוד על תנועת החרם ותשלול תקצוב של הממשל האמריקני לאוניברסיטאות המאפשרות הבעת תמיכה בארגוני טרור והפגנות אלימות כנגד ישראל וסטודנטים יהודים.
אם בשנה הקרובה ניזום מהלכים אמיצים ושוברי מוסכמות מול ממשל טראמפ, תוך הירתמות לקידום אינטרסים אמריקניים חיוניים, 2025 יכולה להיות שנה של ביצור ביטחונה של ישראל לשנים רבות. זה תלוי בנו וביוזמות שנציג לנשיא.
פורסם בישראל היום, בתאריך 20.01.2025.