שליטה: לעשות סדר בתוך הכאוס
בתוך המציאות הכאוטית שנכפתה עלינו וחרף אי הוודאות הנטועה בטבע המלחמה חיוני לפזר את הערפל ככל הניתן ולחזק את מרכיבי השליטה. לא רק שזה יפחית את החרדות בעורף, זה יכווין את הכוחות המצוינים שבו – לתחומים שבהם הוא יכול להועיל וגם יקטין את מוטרדות הכוחות בחזית, ביחס אליו.
כיצד לעשות זאת?
- תדרוכים יומיים קבועים בשידור חי לציבור הרחב – במתכונת קצרה וממוקדת שתתייחס לעיקרי תמונת המצב, לאן פנינו בעת הזו ומה ההנחיות העיקריות לעורף .
- ייעול עבודת מוקד הפניות בנושא נעדרים ומיצוי המידע בתחום זה – תוך תמיכה במשפחות.
- חיזוק הרשויות המקומיות מול האוכלוסייה בעורף – בכלל זאת, הגעת שרי ממשלה לישובים ומיצוי יכולות משרדי הממשלה – כל משרד בתחומו.
הגנה: סגירת מוחלטת של הגבול
כל עוד הגבולות אינם סגורים באופן הרמטי, האיומים על העורף יסיטו את הקשב ואת המאמצים הנדרשים ללחימה, בנוסף למחירים שהם עלולים לגבות בגוף ובנפש. מדיניות הפעלת האש למטרה זו צריכה להיות מתירנית.
סיכול: איתור ונטרול המחבלים בישראל
יש למצות את המידע ולבנות תמונה שלמה ואמינה בנוגע למחבלים שעדיין נמצאים בתוככי ישראל ולמקד את הכוחות המיוחדים/לוט"ר במאמצים לסיכולם.
התקפה
המלחמה צפויה להימשך זמן רב! את זאת אפשר ללמוד לא רק מההצהרות בישראל, שמיועדות להכין לכך את הציבור ומערכותיו אלא גם מהתנהלות חמאס ומהקצב המדוד של שיגור הרקטות לעברינו שנועד לשמר אורך נשימה לזמן ממושך.
ישראל צריכה להכות קשות בחמאס, אך אין לה שום סיבה להיחפז במהלכי ההתקפה. השיקולים היחידים שצריכים להנחות אותה בכך הם שיקולים ביטחוניים ומבצעיים. אין לחשוש מלחץ מדיני בין-לאומי ומ"סגירת שעון הלגיטימציה" – כל עוד מוחזקים בעזה כ-130 ישראלים, ילדים וזקנים, תיאלץ הקהילה הבין-לאומית להכיר בזכותה של ישראל להמשיך ולהילחם.
בעת הזו נדרשת כתישה מאסיבית. זוהי שעתם של התותחים לא פחות מאשר המטוסים.
דיווחי צה"ל לתקשורת על מספר התקיפות, או על משקל הפצצות שהונחתו או על מספר המטרות שהופצצו – מיותרים. הדיווח היחיד שצריך לעניין כרגע הוא מספר המחבלים ההרוגים בעזה.
ניהול: קבינט מצומצם ללחימה
במצב לחימה נידרש הקבינט להחלטות מהותיות בזמן דחוק, חלקן בתגובה להתפתחויות במערכה. כדי לאפשר ניהול יעיל, אימצה הממשלה את המלצות ועדת עמידרור מדצמבר 2016 לעניין סדרי עבודתו של הקבינט. חיוני לפעול לפיהן, ובין השאר להסמיך צוות מצומצם של שרים לניהול השוטף של המערכה, להגביל בזמן את משך הדיונים (גם עבור הצמרת הביטחונית) ולמקד אותם בסוגיות המהותיות לדרג הזה: תכלית המערכה, יעדיה, התכניות והמאמצים לשם השגתם.
פורסם לראשונה ב-N12 בתאריך 09.10.2023