מהלומת המודיעין בלבנון היא נקודת מפנה אסטרטגית
המכה המודיעינית שהונחתה על חזבאללה מהווה הישג משמעותי, אך היא רק צעד ראשון במערכה רחבה יותר. הצלחה זו, המבוססת על הבנה מעמיקה של התרבות הארגונית של האויב, פתחה חלון הזדמנויות שיש לנצל במהירות ובתבונה.
הפגיעה במערך התקשורת של חזבאללה – ובמיוחד בשיתוק למעלה מ-1,500 קצינים בכירים באמצעות מניפולציה של מערכת הביפרים – מדגימה את הכוח הטמון בשילוב בין מודיעין מדויק, הבנה תרבותית, וחשיבה יצירתית. זוהי דוגמה מובהקת לאופן שבו ניתן לתרגם תובנות תרבותיות לפעולה אסטרטגית אפקטיבית.
אתגר השינוי התרבותי בצה”ל
לאחר 11 חודשי לחימה, נדרש כעת מהלך מנהיגותי נועז בצמרת מערכת הביטחון. האתגר המרכזי הוא לחולל שינוי תרבותי עמוק בצה”ל – מעבר מגישה הגנתית מובהקת לתפיסה התקפית דינמית.
התרבות הארגונית הנוכחית בצה”ל, המתאפיינת בזהירות ובמיקוד בהגנה, שירתה את צרכי השעה. אולם, כדי להכריע את המערכה בלבנון, נדרשת טרנספורמציה תרבותית מקיפה. יש לטפח תרבות של יוזמה, גמישות מבצעית, ונכונות לקחת סיכונים מחושבים.
מתווה לשינוי אסטרטגי
השינוי האסטרטגי הנדרש כולל הטמעת תפיסה התקפית חדשה, שדרוג משמעותי של היכולות המודיעיניות, ופיתוח גמישות מבצעית גבוהה. חדשנות טכנולוגית וטיפוח מנהיגות מעצבת הם מרכיבים חיוניים נוספים בתהליך זה. כל אלה נדרשים כדי ליצור כוח צבאי המסוגל לפעול ביעילות בזירה הדינמית והמורכבת של לבנון.
קריאה לפעולה
על ראש הממשלה להוביל מהלך נחוש לשינוי התרבות הארגונית בצמרת צה”ל ומשרד הביטחון. זהו צעד הכרחי להבטחת יכולתו של צה”ל לעבור מהגנה להתקפה באופן אפקטיבי.
הזמן הוא גורם קריטי. ככל שיקדים ראש הממשלה לפעול, כך יגדלו הסיכויים להפוך את ההישג המודיעיני הראשוני לניצחון אסטרטגי מקיף. זוהי שעת כושר שאין להחמיץ – הזדמנות להכריע את המערכה ולעצב מחדש את המציאות הביטחונית באזור.
בסופו של דבר, כפי שאמר פיטר דרוקר, “תרבות אוכלת אסטרטגיה לארוחת בוקר”. השינוי התרבותי בצה”ל אינו רק אמצעי – הוא המפתח להצלחה אסטרטגית ארוכת טווח. הבנת חשיבותה של התרבות הארגונית, הן של האויב והן של כוחותינו, היא המפתח ליצירת יתרון מכריע בשדה הקרב המודרני.
פורסם במעריב, בתאריך 19.09.2024.