מינויו של יחיא סינוואר לראש הלשכה המדינית של חמאס מציב בפני ישראל הזדמנות אסטרטגית ייחודית לנצל את נקודות התורפה החדשות שנחשפו בארגון ולפעול להכרעתו. סינוואר, הידוע כרדיקל שואף שליטה, מרכז כעת את רוב כוח ההנהגה בחמאס, ובכך חושף את הארגון לסיכונים משמעותיים שישראל יכולה לנצל לטובתה.
ראשית, הריכוזיות של ההנהגה בידי סינוואר מהווה נקודת תורפה ברורה. סינוואר מרכז בידיו את הפיקוד על ההיבטים הצבאיים והמדיניים של חמאס, מה שיוצר עומס יתר שעלול לפגוע ביכולתו לנהל את הארגון ביעילות. במצב כזה, חיסול ממוקד של סינוואר עלול לערער את היציבות בתוך חמאס ולהוביל למאבקים פנימיים על הנהגה, דבר שיקל על ישראל לפעול נגדם צבאית.
שנית, המוגבלות התקשורתית והפיזית של סנוואר, הנמצא בעזה תחת תנאים קשים, מצמצמת את יכולתו של חמאס לנהל דיפלומטיה אפקטיבית בזירה הבינלאומית. ישראל יכולה לנצל זאת על ידי הגברת הלחץ הבינלאומי (בסיוע ארצות הברית) על מדינות כמו קטאר וטורקיה להפסיק את תמיכתן בארגון, ובכך לבודד את חמאס ולהקטין את משאביו הכלכליים והצבאיים.
שלישית, הפילוג הפנימי בחמאס בין הנהגת עזה להנהגה הגולה מהווה הזדמנות לישראל להעמיק את הקרעים הללו. באמצעות פעולות של לוחמת תודעה, ישראל יכולה להפיץ מידע שיגביר את החשדנות והמתח בתוך הארגון, ובכך לפגוע ביכולת של חמאס לתפקד כיחידה מאוחדת ויעילה.
בנוסף, לחץ כלכלי ממוקד שיפגע ביכולת של חמאס להשיג מימון ואספקה, יכול להחליש את הארגון בטווח המיידי. זאת באמצעות חסימת נתיבי הברחות, החרמת כספים, והפעלת לחץ על תורמים פוטנציאליים. השליטה הישראלית בציר פילדלפי מהווה נדבך חשוב בפגיעה בבסיס הלוגיסטי של חמאס ומפחיתה את יכולתו להמשיך במאבק.
סביר להניח כי סינוואר ינסה לקדם הפסקת אש או הסכם כלשהו כדי להקל על הלחץ המוגבר, או כדי להשיג תמונת ניצחון. זוהי הזדמנות לישראל לנצל את המצב כדי לדרוש תנאים מחמירים מצידה. תנאים כמו פירוז חלקי של הרצועה, החזרת שבויים וגופות בעסקה אחת, והגבלות על התחמשות חמאס, כל אלה יכולים להוביל להיחלשות משמעותית של הארגון בטווח הקצר עד הארוך.
שירות הביטחון הכללי (השב"כ) יכול למלא תפקיד מרכזי באסטרטגיית ההכרעה של חמאס. השירות הוכיח לאחרונה את יכולתו לאיסוף מודיעין מדויק ועדכני. לשב"כ כיום יש פוטנציאל רב לחשיפת מיקומם של מנהיגים מרכזיים ובכירים בארגון, כולל יחיא סנוואר עצמו. הנוכחות בשטח, היכולת להתחכך ולהתערות באוכלוסייה בשילוב עם יכולות של טכנולוגיה מתקדמת, עשויות להוביל לערעור היציבות הפנימית בחמאס ולאפשר לישראל לבצע מתקפות מדויקות וממוקדות נגד הארגון.
לסיכום, ישראל ניצבת בפני הזדמנות ייחודית להחליש את חמאס ולהביא להכרעתו על ידי ניצול נקודות התורפה שנחשפו עם עלייתו של סינוואר לעמדת המנהיג המרכזי של הארגון. מהלכים מתואמים היטב, הכוללים סיכול ממוקד, הגברת הלחץ הבינלאומי, הפעלת לוחמת מידע ותודעה, לחץ כלכלי, וניצול המשא ומתן לתנאים מחמירים, יכולים להוביל לתוצאה המיוחלת של החלשת חמאס, הפסקת הלחימה והסכם לשחרור חטופים. זוהי הזדמנות אסטרטגית שישראל חייבת לנצל כדי להשיג יתרון משמעותי במאבקה מול חמאס.
פורסם בישראל היום, בתאריך 13.08.2024.