ימים בודדים מאז החליטה ישראל להעתיק את מרכז הכובד של המלחמה, חזבאללה משלם מחירים כואבים על החלטת נסראללה להצטרף למלחמת חרבות ברזל ב-8 באוקטובר. ישראל עדיין רחוקה מהמטרה שלשמה העצימה במידה משמעותית את הלחץ על חזבאללה, החזרת עשרות אלפי תושבי הצפון לבתיהם, אך אין לזלזל בהישגים החשובים שהיא השיגה כבר כעת.
שרשרת הפיקוד הצבאית של חזבאללה ספגה מהלומה מוחצת. בכירים בולטים בשרשרת זו, שבמשך עשרות שנים הובילו את חזבאללה והיו אנשי אמונו של נסראללה, חוסלו ויחסרו מאוד לחזבאללה בשדה הקרב. בנאומו האחרון הודה נסראללה שחזבאללה מצוי בשעתו הקשה, והבטיח נקמה. אולם כעת, הוא מאבד את שדרת הפיקוד המרכזית שטיפח במשך השנים, מה שיקשה עליו להוציא מהכוח אל הפועל את איומיו באופן יעיל וסדור.
עפ"י דיווחים שונים, מועצת הג'האד היא המוסד האסטרטגי הראשי של חזבאללה, שאחראי על כל הפעילות הצבאית של היחידות השונות של חזבאללה, שפועלות בלבנון ומחוצה לה. כעת המועצה האסטרטגית הזו, שפועלת תחת נסראללה בשת"פ הדוק עם איראן, חסרה חברים מרכזים שחוסלו ע"י ישראל, בראשם רמטכ"ל חזבאללה, פואד שוכר, וכעת גם מפקד חזית הדרום עלי כרכי, שחוסל היום.
נסראללה יצטרך לקבל כעת החלטות הרות גורל עבור חזבאללה. ראשית, עליו למנות מחליפים לקאדר הפיקוד במקום הבכירים שחוסלו. פירוש הדבר הוא חילופי דורות שנכפו על חזבאללה. שנית, הוא יצטרך להחליט על אסטרטגית הלחימה של חזבאללה, לאור המהלומות הרבות שספגו מחסני אמל"ח של חזבאללה בדרום לבנון ובמרחב הבקאע, כולל הנשק המדויק שמהווה חוד החנית בארסנל של חזבאללה. הכרזת ממשלת ישראל (מיד לאחר חיסול כרכי) על מצב מיוחד בעורף, שכולל הגבלות שונות על אזרחי המדינה, מלמד שישראל ערוכה למאבק התודעתי-צבאי מול חזבאללה, ומוכנה לכל תרחיש, כולל גלישה למלחמה כוללת. במצב שכזה, נסראללה יצטרך להחליט בשיתוף ההנהגה בטהראן, האם בשלה העת להיכנס למלחמה כוללת נגד ישראל, לאור השינוי המהותי מצדה במתכונת הלחימה. לצד זאת, יצטרך נסראללה להדק את המאמצים התודעתיים מול החברה הלבנונית, בדגש על העדה השיעית, כדי להבהיר שהחלטתו להיכנס למלחמה היתה נכונה, למרות המחיר העצום וחסר התקדים שמשלם חזבאללה עצמו, וכן אזרחים שנמצאים בקרבת בכירי חזבאללה ותשתיותיו.
למול ההרוגים הרבים עליהם מדווח משרד הבריאות הלבנוני, חזבאללה לא הצליח לפי שעה לגמול לישראל ובמהלך מתקפותיו נרשמו כמה פצועים ביעדים שהותקפו. עם זאת, העמקת טווח הירי אל מרחב השומרון ואל יוקנעם, מאותת שחזבאללה קרוב להחלטה לתקוף את מרכזי האוכלוסין בלב הארץ, בדגש על התשתיות הביטחוניות של ישראל. עם זאת, ישראל הוכיחה במהלך בליץ המתקפות ביממה האחרונה, שהיא יודעת לחסל משגרים בסמוך למועד שבו התכוון חזבאללה להשתמש בהם כדי לשגר טילי שיוט ורקטות. החדירה המודיעינית אל קודשי הקודשים של חזבאללה שמשתקפת במתקפת הביפרים המיוחסת לישראל וכן בחיסולים השונים של בכירי חזבאללה, יכולה לפעול בראשו של נסראללה לשני הכיוונים: מחד, היא עלולה לפגוע בביטחונו ולגרום לו לשקול מחדש את אסטרטגית הלחימה של הארגון. מאידך, הוא עלול לחוש שעליו להשתמש במאגרי הרקטות הקיימים לפני שישראל תשמיד גם אותם. נראה שנסראללה קרוב יותר לקבל החלטה שעליו למצות את היכולות הרקטיות והכטב"מיות של חזבאללה, בטרם תגיע אליהם ידה של ישראל.
כדי להשלים את ההישג ולהופכו למהלומה אסטרטגית שתוכל לדחוף לשינוי המציאות בגבולה הצפוני, על ישראל לקטוע ככל האפשר את משלוחי האמל"ח מצד איראן לחזבאללה. אם ישראל לא תקטע את העורף האסטרטגי ממנו נהנה חזבאללה בחסות כח קדס, הארגון יוכל להשלים את מלאי המחסנים שלו בתקופה לא ארוכה. בעת הנוכחית, על ישראל להמשיך בבליץ ההתקפי נגד נכסי חזבאללה ולעמוד על המשמר למול המתקפות הטיליות מצד הארגון. לצד זאת, על ישראל לנצל את שעת הכושר שקמה בידה, ובחסות הכוחות האמריקאים שנותרו באזור – לתקוף את משלוחי האמל"ח מצד איראן. המבוכה בטהראן לנוכח חוסר הצלחתה לממש את הבטחת מנהיג איראן ח'אמנהאי לנקום בישראל על חיסול מנהיג חאמס הניה בטהראן (ב-31 ביולי) משתקפת בהצהרות בכירים איראנים שמזהירים מתחבולה ישראלית לגרור את איראן למלחמה. זאת, לצד המכה הקשה שסופג חזבאללה, בהיותו חוד החנית במערך השלוחים של איראן והזרוע האסטרטגית של איראן, מציבים את איראן בעמדה מורכבת. בהתאם לכך, סביר שהמתקפות הגוברות מצד המליציות השיעיות העיראקיות נגד ישראל, שלפי שעה לא נחלו הצלחה כלשהי, משקפות את המוטיבציה של טהראן להגביר את ההישגים של ציר ההתנגדות בראשות איראן נגד ישראל במלחמה. נראה שכעת על הנהגה האיראנית לגבש עם חזבאללה אסטרטגית לחימה שתמנע מלחמה אזורית, ותשמור את איראן מחוץ למעגל הלחימה, ומאידך תשקם את מצבו האסטרטגי של חזבאללה מול ישראל, שנמצא כעת בשעתו הקשה אי פעם במאבקו נגד ישראל.
התפרסם בישראל היום, בתאריך 24.09.2024.