התוכנית של החות'ים: לתקוף את ישראל מגבול סוריה

התוכנית של החות'ים: לתקוף את ישראל מגבול סוריה

שיגור הטיל מתימן, וההיערכות החות'ית לתקוף את ישראל מגבול סוריה, מבהירים שישראל לא תוכל להמתין עם הטיפול באיום המרוחק הזה עד לסיום המאבק בזירות האחרות, ועליה להיערך לכך במיידי.

image_pdfimage_print

מדינת ישראל התעוררה הבוקר לקול אזעקות מטיל הקרקע-קרקע ששוגר מתימן. שיגור הטיל הוא בהתאם להבטחת החות'ים לנקום את המתקפה האווירית שבצעה ישראל בנמל אל-חודיידה, עורק הנשימה הכלכלי והצבאי הראשון במעלה של החות'ים. למעשה, החות'ים, שמנהלים תקיפות טילים וכטב"מים נגד ישראל מאז תחילת המלחמה, היו תוקפים את ישראל גם לולא התקיפה באל-חודיידה. השיגור הוא לפיכך תזכורת חשובה לגבי חומרת האיום החות'י, וההכרח לפעול נגדו בהקדם.

החות'ים הבהירו היטב בהצהרות שונות שהם אינם שלוחה של איראן. עם זאת, הם נתמכים באופן מקיף מבחינה צבאית ופיננסית, וספגו היטב חלקים ממשנתו האידיאולוגית של מחולל המהפכה האסלאמית באיראן, איתאללה רוחאללה ח'ומיני. הם מקבלים מטהרן הכוונה לצורך ביצוע המתקפות שלהם, וכן אימונים והכשרות מגוונת, כך שלאא הסיוע האינטנסיבי מצד איראן קשה להעלות על הדעת שהחות'ים היו מגיעים ליכולות התקפיות כה משמעותיות.

הסעודים, שחוו על בשרם את השדרוג שחל ביכולות של החות'ים מאז 2015, לא יכלו להם במלחמה בה פתחו ב-2015, והותשו על ידם במתקפות טילים לעבר מרכזי תעשיית הנפט בסעודיה וכן לעבר העיר מכה, השלישית בגודלה באוכלוסייתה בסעודיה, והמקודשת לאסלאם. כעת, לאחר שנים בהן התנסתה התעשייה הצבאית האיראנית נגד סעודיה בידי החות'ים, מופנית חומרת האיום הזה נגד ישראל.

על אף שהטיל עשה מסלול ארוך של 2000 ק"מ, החות'ים פועלים כדי לצמצם את הטווח ולתקוף את ישראל מגבולותיה. בימים האחרונים התרבו הדיווחים, בעיקר מצד האופוזיציה הסורית והאופוזיציה התימנית, לפיהם הגיעה בשבוע שעבר לסוריה קבוצת פעילים חות'ים, המונה כחמישים מחבלים שמתמחים בשיגור טילים. הם הוסעו לדרום סוריה על ידי משמרות המהפכה האיראנים וצבא סוריה לצורך ביצוע תקיפות נגד ישראל.

הזירה הסורית אינה זרה לחו'תים, שכן בזמן מלחמת האזרחים בסוריה הם הובאו לשם על ידי כח קדס במשמרות המהפכה, כדי להילחם במתנגדי אסד, כחלק מטבילתה האש בהכשרתם, במסגרת היוזמה האיראנית בראשות מפקד כח קדס דאז, קאסם סולימאני, לשדרג את הרכיבים השונים בציר ההתנגדות ולשפר את איום הטרור שנשקף בחסות איראן נגד סעודיה, ארה"ב וישראל בזירת הים האדום. בהתאם לכך, פורסמו דיווחים על פעילים חות'ים שמתו בקרבות בסוריה.

מאפיין הניידות בקרב ציר ההתנגדות בראשות איראן הוא מוכר וחשוב. כבר בראשית מלחמת איראן-עיראק השתתפו במאמץ המלחמתי האיראני פעילי חיזבאללה, ובמידה מסוימת גם אמ"ל; פעילי חיזבאללה שוגרו בהוראת חמינאי לעיראק בעת מלחמת עיראק (2011-2003) כדי להוביל התקפות של מליציות שיעיות עיראקיות נגד הכוחות האמריקאים במדינה; פעילי מליציות שיעיות עיראקיות שונות, כגון עצאא'ב אהל אל-חק וארגון בדר, שוגרו על ידי איראן למלחמת האזרחים בסוריה כדי לסייע במאבק על הישרדותו של אסד; פעילי המיליציה האפגנית פאטמיון, הנתמכת בידי כח קדס ופועלת בסוריה, הובאו לתימן כדי לסייע למאמץ החות'י, לצד פעילי חזבאללה ששוגרו לזירה בהוראת איראן כדי להכשיר את החות'ים מקרוב.

ישראל מתמודדת כעת מול אתגר משמעותי רב-זירתי, שרכיביו הראשיים הם האיום מעזה ולבנון, כאשר במקביל היא מטפלת באיום המתפתח באזור יהודה ושומרון, שוב בחסות איראן, באמצעות מבצעים לסיכול הטרור בעיקר באזורי ג'נין וטול כרם. השחקן האיראני נמצא "על כל המגרש", מטפח ומקדם את ארגוני ציר ההתנגדות בראשותו, ובמקביל עדיין מבטיח לממש את הבטחתו של ח'אמנהאי לנקום את חיסולו של ראש הלשכה המדינית בחמאס, איסמאעיל הנייה.

השיגור מתימן, וההיערכות החות'ית לתקוף את ישראל מגבול סוריה, מבהירים שישראל לא תוכל להמתין עם הטיפול באיום החות'י עד לסיום המאבק בזירות האחרות. ישראל צריכה להקצות משאבים מודיעיניים וצבאיים כדי לצמצם ככל האפשר את האיום החות'י. במסגרת זאת עליה להמשיך בביצוע מתקפות אוויריות נגדם, שיכוונו נגד תשתיותיהם הצבאיות, האנושיות והכלכליות כאחד.

לשם כך עליה להגביר את האיסוף המודיעיני בזירת תימן, ולהכיר מקרוב את מאפייני המערך הכלכלי של החות'ים, את נתיבי ההברחות מאיראן ונכסיה בזירה הזו, וכן את התשתיות הצבאיות בשימוש מנהיגי החות'ים – כדי להנחית נגדם ונגד איראן מהלומה משמעותית בזירה הזו.

המאמר פורסם באתר וואלה, בתאריך 15.09.2024. 

דילוג לתוכן