בין ביידן לטראמפ: נתניהו הצליח לנווט בין הקטבים בפוליטיקה האמריקנית

בין ביידן לטראמפ: נתניהו הצליח לנווט בין הקטבים בפוליטיקה האמריקנית

נאום נתניהו בקונגרס חיזק את הברית המערבית נגד הציר הרדיקלי והדגיש את חשיבות ישראל לארה"ב • למרות מחלוקות פנימיות בארה"ב, הנאום הציג חזון של "ברית אברהם" אזורית נגד איראן • רה"מ תמרן בין עמדות המפלגות האמריקאיות תוך שהוא מחזק את התמיכה הדו-מפלגתית בישראל.

image_pdfimage_print

למרות החששות והדיבורים על שחיקת התמיכה הדו-מפלגתית של ארה״ב בישראל נאום נתניהו מוכיח שהברית בין שתי המדינות חזקה ואיתנה.

נאום נתניהו חיזק את הברית המערבית נגד הציר הרדיקלי, והעביר מסר ברור – אויבנו הם אויבי ארה״ב, ישראל נלחמת במלחמה עבור כל העולם החופשי וקרא להקמת קואליציית מדינות נגד האיום האיראני – ״ברית אברהם״, שמרחיבה את הסכמי אברהם ותהווה מעין ברית נאט״ו של המזרח התיכון.

זוהי נקודה חשובה שמבטאת באופן פומבי תמיכה בחזון האמריקאי מתחילת המלחמה, לפעול להקמת ברית הגנה אמריקאית-סעודית, נרמול היחסים עם סעודיה וגיבוש מענה ביטחוני אזורי הולם לאיראן. המסר ברור – ישראל חזקה משמעותה ארה״ב חזקה. הייתה זו גם הזדמנות להתייחס למשלוחי הנשק שארה״ב עיכבה לישראל, באומרו – העבירו אלינו את הסיוע מהר יותר וכך נביא את הניצחון מהר יותר. כך קושר רה״מ נתניהו קשר ישיר בין הסיוע האמריקני לבין השגת המטרה המשותפת של שתי המדינות – ניצחון במלחמה.

על רקע הבחירות הקרבות לנשיאות ארה״ב, נאום נתניהו נגע במספר מחלוקות פנים אמריקאיות ותמרן ביניהן, נתניהו בצדק שיבח את תמיכתו הנחרצת והאיתנה של הנשיא ביידן בישראל מיד עם תחילת המלחמה, אך מבלי לציין מפורשות – גם העביר ביקורת על הסתייגות ממשל ביידן מפעולת צה״ל ברפיח, מחשש לגרימת אבידות אזרחיות רבות בצד הפלשתיני.

בארה״ב הנאום התקבל כמצופה – תומכי המפלגה הרפובליקנית שיבחו את הופעתו של רה״מ, מנגד תומכי המפלגה הדמוקרטיה מבקרים את נתניהו – על כך שנגע בסוגיות שנויות במחלקות בייחס למדיניות ישראל גם בין שתי המפלגות וגם בתוך המפלגה הדמוקרטית עצמה.

נקודת המחלוקת הבולטת ביותר שנשקפה מהנאום עלתה סביב ההפגנות הפרו-פלשתיניות ברחבי ארה״ב. בעוד שחברי הקונגרס הרפובליקנים עמדו והריעו, חברי הקונגרס הדמוקרטים נשארו ישובים בכיסאותיהם. הכמיהה לתמיכת קולות הבוחרים הצעירים בארה״ב במפלגה הדמוקרטית לא מאפשרת להם לתמוך במה שכבר ברור לכל – מאחורי ההפגנות עמדו גורמים אנטי אמריקאיים ואנטי מערביים, בדחיפת איראן, שניסו להשפיע מפנים על ארה״ב ולהביא לכאוס ואנרכיה.

נתניהו בנאומו קרץ לקדנציה שנייה של טראמפ, כאשר דיבר לשבחם של הסטודנטים שהגנו על הדגל האמריקאי ולא נתנו שישרפו אותו באוניברסיטת צפון קרולינה. תשואות חברי הקונגרס נשמעו בקול רם לצד תשואות – ״USA״, כך שלרגע היה נדמה שאנו בעצרת תמיכה של המפלגה הרפובליקנית. האמירה כי ישראל מיתרת שליחת צבא אמריקאי להילחם בשטח – גם היא מתיישבת עם הזרם הבדלני של המפלגה הרפובליקני שמאסה במלחמות מעבר לים שמסכנות את חייהם של חיילים אמריקאים וגוזלת כספי מיסים רבים, בראייתם.

חברי הקונגרס קמו והריעו ללוחמים הישראליים, הגיבורים, שמסמלים את החוזק הישראלי ואת כוחו של צה״ל, שתדמיתו נפגעה בעולם בעקבות ה7 באוקטובר. בנוסף, רה״מ נתניהו הדגיש בנאומו את הנכסיות הישראלית – כך הזכיר לארה״ב שישראל לא רק מפתחת פיתוחים טכנולוגיים-ביטחוניים הגנתיים עבורה, אלא גם עבור ארה״ב.

יש לציין את התמיכה של הנוכחים בדברי רה״מ אודות השארת ירושלים שלמה ואי חלוקתה, סוגיית ירושלים הייתה בין הסוגיות הרגישות ביותר לישראל סביב המשאים ומתנים שניהלה, בתיווך ארה״ב מול הפלשתינים. בבסיס רעיון שתי המדינות עומדת ההכרה בירושלים המזרחית כבירתה של פלשתין. על כן, התמיכה משני צדי הקונגרס בדברי רה״מ בנאומו איננה מובנת מאליה ומעמידה בספק את התמיכה בעקרון שתי המדינות, גם מזווית אמריקאית. סוגיית היום שאחרי קיבלה התייחסות מצד רה״מ שמבהיר כי לעת עתה ישראל תמשיך לשלוט ביטחונית ברצועה על מנת להבטיח כי עזה לא תהווה שוב איום על ישראל, אך מבהיר כי ישראל אינה מעוניינת בשליטה אזרחית ברצועה וקורא לפלשתינים להקים מנהל אזרחי שאינו רוצה להשמיד את ישראל – כל זאת יהיה אפשרי רק לאחר השבת החטופים הביתה ומיטוט חמאס.

דילוג לתוכן