בטלוויזיה שודרה שיחתם של הרמטכ"ל ומפקד פיקוד המרכז, ולא הובן מה מהותה וייעודה של השיחה; מהם פקודת המבצע, התדריך, הכתבת שיטת הלחימה הטקטית, אם נעשתה החלפת רעיונות.
בגלל אי־ההבנה הגדולה שנוצרה באשר למהותה של שיחה דומה שהתקיימה בין הרמטכ"ל לאלוף פיקוד הדרום ב־7 באוקטובר 73', נכשלה התקפת הנגד הפיקודית ב־8 באוקטובר. כלקח מהכישלון, נקבעו בתורת הפו"ש של צה"ל ריטואלים תקניים לשיח מפקדים. השיח שהוקרן ושתוכניו נרשמו על ידי קצין שישב לצידם, אינו תואם אף אחד מהם.
מנגד, מתוכן השיחה ברור שאם דברי הרמטכ"ל ימומשו כהבנתם מהתקשורת, יועתק לאיו"ש חרבות ברזל, שגם ניצחון מוחלט לא ימחק ממנו את הכתם "מבצע כושל". בניגוד לעקרונות המלחמה וכלליה, חרבות ברזל לא תוכנן כמערכה אופרטיבית תחבולנית שנועדה להכריע את האויב בפתיחתה ואז למגרו מתוך עליונות מבצעית, אלא כדי להרתיעו באמצעות השתלטות על "סמל" ואז לזכות ב"תמונת ניצחון".
דבר אחד מדברי הרמטכ"ל בשיחה השתמע בבירור, וזאת המטרה המדינית של המבצע באיו"ש, הזהה לחלוטין למטרה המדינית בחרבות ברזל (2024), בחומת מגן (2002) ובמבצע של"ג (1982): הסרת האיום, כדי לאפשר לאזרחי ישראל (והרש"פ) לשוב לשגרת חיים סדירה.
כנגזר מהמטרה המדינית ומעקרונות המלחמה וכלליה וכלקח מחרבות ברזל, מצופה שהמבצע באיו"ש יתוכנן וינוהל כמערכה אופרטיבית תחבולנית להכרעת האויב ולהבסתו ולא לשם הרתעתו, כבפתיחת חרבות ברזל.
נדרש להפסיק את הפעילות הביטחונית התגובנית הקמעונאית ולעבור באיו"ש להכחדה יזומה סיטונאית של הטרור, כבחומת מגן.
מצטייר שזו צריכה להיות משימת פיקוד המרכז בחומת מגן 2: פיקוד המרכז יפשוט על מרחב איו"ש כדי לחסל מקסימום טרוריסטים, אמצעי לחימה ואמצעי ייצור אמל"ח ויבטיח את מניעת צמיחתו של האיום מחדש תקופה ארוכה ככל האפשר. זאת באמצעות ניתוקו ובידודו של המרחב ממקורות אספקה חיצוניים, ומייד עם סיום המבצע – הפעלת שגרת ניטור תמידית להכחדת ניצני טרור.
לרשות הפיקוד עומד, כפי שנמסר בתקשורת, סד"כ עצום של 23 גדודים (יותר משתי אוגדות). מיצויו היעיל של הסד"כ מחייב להפעילו לאור רעיון מבצעי אופרטיבי תחבולני שיהגה מפקד הפיקוד, ולפתוח את המערכה בהשתלטות בזק סימולטנית של מלוא הסד"כ על כל מרחב איו"ש.
הסתערות סימולטנית לאור הרעיון האופרטיבי התחבולני, תוך הפעלתם של המאמצים התחבולניים המערכתיים הרגילים (קיבוע, כיתור, ביתור, ביתוק, ניתוק והיפוך שדה הקרב) יחוללו הלם מערכתי, שימנע מהטרור הדדיות מבצעית ותנועה בין חלקי המרחב שבותרו, בודדו ונותקו זה מזה והחוצה מהמרחב.
להצלחת המערכה חיוני לתאמה עם כוחות הרשות ועם ירדן, וכדי לצמצם ככל האפשר את סבל האזרחים ולמנוע משבר הומניטרי וביקורת בינלאומית חריפה מדי, יש לנהלה בזריזות מבצעית גבוהה.
איכותם המקצועית הגבוהה של לוחמי הדרג המתמרן־מסתער ומפקדיו, שהוכחה בחרבות ברזל, מאפשרת לנהל את המערכה ביעילות מבצעית גבוהה.
צריך לקוות שבניגוד לחרבות ברזל, גם החלטותיו המקצועיות של הפיקוד העליון יהיו נכונות מקצועית והוא יניח את ניהול המערכה למפקד הפיקוד ולמפקדי האוגדות; חלקם צברו ניסיון בפיקוד על אוגדה במלחמה, שכמותו לא צבר שום מפקד אוגדה בעבר.
ניצחון במערכה, שמשמעו מימוש משימת הפיקוד ועקב כך השגת המטרה המדינית, בזמן קצר, בגלל מיצויו היעיל של הסד"כ הגדול שעומד לרשות הפיקוד – יקבע במידה מכרעת את מידת מוכנותו המבצעית של צה"ל למימוש משימתו המאתגרת השלישית: הסרה (מאוחרת מדי, בלשון המעטה) של האיום בזירת לבנון.
פורסם בישראל היום, בתאריך 03.09.2024.