מערכת ההסברה בערבית צריכה שיפור
מכון מחקר באמירויות קיים לאחרונה, כמדי שנה, סקר הבוחן את עמדותיו של הדור הצעיר במדינות ערב. בסקר השתתפו 3,600 צעירים וצעירות בני 18 עד 24 מ־18 מדינות ערביות, והם נשאלו בו על עמדותיהם בשלל סוגיות גיאופוליטיות. השאלה המעניינת ביותר בסקר נגעה לתמיכתו של הדור הצעיר בנורמליזציה עם ישראל.
הפלסטינים, שעל פי תוצאות הסקר 100% מהם מתנגדים לקיום יחסים נורמליים עם ישראלים, והמדינות הערביות הקיצוניות שתמכו בהם – הפכו את המילה התמימה כביכול לנרדפת ל”בגידה חמורה במולדת”. בלבנון, למשל, ישנו חוק הקובע כי כל לבנוני שידבר עם ישראלי – עובר עבירה פלילית חמורה ויעמוד לדין. חוק דומה קיים במדינות ערביות נוספות, ואפילו בירדן ובמצרים, ההתנגדות המסורתית לקיום קשרים עם ישראלים עודנה נפוצה מאוד בתקשורת ואצל האיגודים המקצועיים בעלי ההשפעה.
עם זאת, “הסכמי אברהם” שינו באחת את היחס לישראל בעולם הערבי כולו. המודל שהציגו האמירויות, בחריין ומרוקו ליחסים עם ישראל ניפץ לרסיסים את מודל ההתנגדות המסורתי לנורמליזציה. במקום שלום קפוא כמו זה שקיים עם מצרים וירדן, הציעו מדינות אלה מודל של שיתוף פעולה הדוק וגלוי בכל התחומים: טכנולוגיה, רפואה, חקלאות, מים, אקדמיה, מחקר ופיתוח ועוד. במדינות האזור האחרות ראו כיצד הנורמליזציה הפכה ממילת גנאי ליעד, וההשפעה של התפתחות זו על דעת הקהל באה לידי ביטוי בסקר.
כך, 75% מבני הדור הצעיר באמירויות תומכים בנורמליזציה עם ישראל, 50% במרוקו ושיעור עצום, חסר תקדים ומפתיע של 73% מבני הדור הצעיר במצרים תומכים בכך גם הם. וזה לא נגמר שם: באלג’יריה, הידועה בעוינותה לישראל, תומכים 31% מהצעירים בנורמליזציה, בעומאן 39%, בסוריה 19% ובתוניסיה 13%. אלה אולי שיעורים נמוכים, אבל היה ניתן לצפות שהם יהיו קרובים יותר לאפס.
אם כן, מגמות עומק באזור משתנות לנגד עינינו. המודל שמתוות מדינות “הסכמי אברהם” ביחס לישראל, הדוגל בשיתוף פעולה גלוי, רחב ועמוק עמה, הצליח להשפיע גם על חלק מהמדינות שהתנגדו לכך עד היום, וזאת מפני שהן ראו את היתרונות הכלכליים הברורים והמהירים שגלומים בכך. הפלסטינים מצדם ממשיכים להתנגד לכך באופן נרחב משום שהסכסוך הנצחי עם ישראל הוא בעיניהם חלק בלתי נפרד מזהותם הלאומית.
על מערכת ההסברה הישראלית בערבית, שמפגינה זה שנים יכולות גבוהות ביותר להשפיע על דעת הקהל הערבית גם בסוגיות טעונות, להקדיש מאמץ מתמשך לסוגיית הנורמליזציה. זאת הן במטרה לעקור את משמעותה השלילית והן על מנת להציג את מודל היחסים עם מדינות “הסכמי אברהם” ואת תוצאות הסקר במצרים כדוגמה לשינוי ולאפשרות לייצר עתיד טוב יותר עבור בני הדור הצעיר, שמשקלם בהרכב האוכלוסייה במדינות אלה עצום.
לפלסטינים לא נותר אלא לצפות מהצד בעיניים כלות ולראות כיצד שיעור הולך וגדל בדעת הקהל במדינות ערביות רבות משאיר מאחוריו את העוינות והשנאה כלפי ישראל ומאמץ מודל של יחסים נורמליים, מסחר והפקת תועלת מיכולותיה הטכנולוגיות המתקדמות.